divendres, 29 de maig del 2015

El PSC d'Arenys de Mar passarà a l'oposició

Són uns dies d'aritmètica, sensibilitats, combinacions i especulacions. Els resultats electorals en la majoria de municipis s'han caracteritzat per l'absència de grans majories i més aviat un concurs important de partits amb poca representació, la qual cosa convida a l'especulació sobre possibles pactes per escollir el nou alcalde o alcaldessa i el govern municipal dels propers quatre anys.
Ens trobem amb grans poblacions com Badalona o capitals de província com Lleida i la mateixa Barcelona que la discussió es troba entre respectar el partit guanyador o la combinació de partits d'ideologies semblants, agrupant-los segons el criteri de dretes i esquerres o bé de sobiranistes i unionistes.
Arenys de Mar no és cap excepció i, tot i que l'actual alcalde ha obtingut una important victòria, un xic sorprenent, també el pacte podria deixar-lo sense l'alcaldia, encara que no sembla gaire previsible. Avui mateix el PSC, que ha perdut la meitat dels regidors que tenia fins ara, ha declarat que, a diferència d'aquest darrer mandat, passarà a l'oposició i no donarà suport a l'alcalde actual.
Descartat el concurs del PSC desapareix la possibilitat de repetir el pacte actual, que els donaria novament la majoria absoluta, encara que amb només 9 regidors. Una segona combinació possible passaria per un pacte entre les dues formacions guanyadores, JxA i ERC, amb un total de 10 regidors i, per tant, majoria absoluta. I no se m'acut cap més combinatòria, a no ser que s'opti per governar en minoria, amb pactes puntuals pels diferents temes que es vagin presentant, sobretot l'aprovació del Pressupost anual i les Ordenances Fiscals.
ERC a Arenys de Munt sí que té tots els números per governar, encara que el sisè regidor li hagi saltat en benefici del PP. Si bé és cert que l'allunya de la majoria absoluta, no s'entendria que després de governar amb CIU i PSC aquests anys, ara els dos socis pactessin amb la CUP per deixar ERC a l'oposició.
Analitzarem i seguirem la capacitat de negociació i d'arribar a pactes dels diferents partits polítics, per conèixer el dissabte 13 de juny quins seran els nous alcaldes i alcaldesses dels nostres municipis.