dijous, 25 de setembre del 2014

Com ho sap el poder executiu que el poder judicial ho declararà inconstitucional?

La intervenció de Ferran Requejo al programa 'Divendres' de TV3 d'aquest dijous ha estat interessant i ha dit coses que convé retenir i tenir en compte, sobretot perquè qui ho diu és un catedràtic de ciència política i no el nostre company de cerveses. S'ha lamentat de la poca qualitat democràtica del sistema espanyol i tots hem recordat Montesquieu i com s'escandalitzaria si observés què està passant a Espanya.
Si el govern espanyol, el poder executiu, ja sap què farà el Tribunal Constitucional, el poder judicial, on és la independència dels poders? ¿quin tipus d'independència es pot esperar d'aquest Tribunal si és escollit pel partit del govern i el seu president ha estat militant del mateix partit?
L'Estat espanyol és una mostra del que no hauria de ser una democràcia liberal, sinó una deformació del model democràtic on la majoria absoluta permet fer i desfer sense tenir en compte la ciutadania, aprovant lleis en contra de l'interès general. Negar el dret a vot en base a una llei interpretada interessadament per un color polític és una aberració de l'esperit democràtic i una corrupció de la política.
Si tots sabem què dirà el Tribunal Constitucional és perquè la majoria dels seus membres són escollits pel PP i la gran majoria de la resta pel PSOE. Són membres d'una institució de l'àmbit judicial, però nomenats pel poder executiu que té majoria absoluta en el poder legislatiu.
Les explicacions de Ferran Requejo han deixat clar que la consulta només es pot fer si té suficients garanties democràtiques i que el pla B és la convocatòria d'eleccions plebiscitàries amb una declaració unilateral de la independència en el moment que tot estigui a punt per tirar-la endavant. Tots aquests moviments són fruit d'un error de càlcul del PP i el seu president, quan varen propiciar que el Tribunal Constitucional deixés sense contingut l'Estatut d'Autonomia, i a partir de llavors continués llimant competències, recentralitzant el poder i atacant aspectes tan importants com la llengua catalana. Suposo que arribarà un dia en que algú es lamentarà del que es va fer.