diumenge, 20 de desembre del 2020

Concepció patrimonial de l'Estat

Acostumo a llegir els articles que publica l'ARA de l'exconseller Andreu Mas-Colell, perquè els trobo molt encertats i sempre aprens alguna cosa o, com és el cas d'avui, t'ajuden a consolidar una idea que més o menys tenies de la situació que vivim. M'agrada com defineix la dreta espanyola i avui mateix ho hem pogut constatar per les notícies que ens arriben de Madrid i Barcelona en contra de la nova llei d'educació.

Diu Mas-Colell que la dreta espanyola no té cultura democràtica, sinó una concepció patrimonial de l'Estat. És ben cert que la dreta el considera seu i per tant quan governen els socialistes ho fan perquè els han ocupat allò que els correspon. No accepten els resultats electorals ni que la majoria més un pugui governar si no són ells.

Aquesta afirmació, que és molt greu, crec que qualsevol que se sinceri l'acceptarà. A ningú li agrada ser a l'oposició, però la dreta té aquest plus afegit de pensar que només ells són els legítims, que els altres no hi estan legitimats, encara que sigui a través d'unes eleccions.

La dreta a Espanya ha tingut sempre la sort de jugar a camp propi i tenir tot el suport de l'aparell de l'Estat, en aquests moments amb grans evidències del Poder Judicial. El Tribunal Suprem, com molt bé diu Mas-Colell, a diferència dels EUA, els va a favor i s'encarrega de compensar el que no poden fer políticament, perquè varen perdre les eleccions.

La història política del nostre país és molt trista i no hi sé veure un futur afalagador que m'inspiri confiança. No es tracta ja del tema Procés o independència, sinó simplement sentit democràtic i pràctica democràtica.