El Parlament va encarregar a un grup d'experts l'elaboració d'una proposta de llei electoral, d'acord amb les característiques del nostre poble, però el seu treball va quedar en algun calaix i no hi ha cap indici que faci pensar que es vulgui recuperar. Per tot això CpC recorre a una eina legal, la ILP, per forçar a que el Parlament es pronunciï si està interessat en iniciar el debat de la llei electoral o no.
Del treball realitzat pels experts, CpC ha volgut introduir alguns canvis, en la mateixa línia que els experts, i amb l'assessorament d'algun d'ells. És bo parlar-ne i analitzar les millores que incorporaríem, sempre en l'ànim de fer-ho més transparent i participatiu. Una de les millores són les llistes desblocades, que no és el mateix que les llistes obertes. L'experiència demostra que quanta més unió hi ha entre els membres d'un govern, com seria el municipal, o d'un Parlament, com és el cas que estem tractant, més fàcilment es poden obtenir resultats. Les llistes obertes, doncs, podrien ser un obstacle, sobretot ara que no hi estem acostumats.
El sistema de llistes blocades és aquell que els votants elegeixen una candidatura, un partit polític o coalició, i de la llista assenyalen un nombre determinat de noms, el que es decideixi, que no ha de coincidir amb el nombre màxim que poden sortir escollits. D'aquesta manera els votants poden marcar les seves preferències sobre el noms dels seus escollits.
És evident que amb això no se solucionen tots els mals, però dóna més protagonisme a la ciutadania que pot fer una cosa més que emetre un vot; pot decidir quines persones de la llista prefereix.
La regulació de les llistes blocades pot fer-se de diferents maneres, des de la tria absoluta a fixar que el primer de la llista o els dos primers no es poden escollir perquè en cas de tenir suficients vots la candidatura queden elegits automàticament, etc.
Però el més important de tot és que els ciutadans volem que es desencalli el tema i que la nostra nació disposi d'una llei electoral pròpia, i per això presentem la ILP.
diumenge, 22 de març del 2009
La Llei Electoral Catalana (2)
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada