L’altre dia em preguntava per què en aquests moments de crisi, en què tothom més o menys està per mirar de sortir-se’n de la millor manera possible, Ciutadans pel Canvi (CpC) s’entreté a presentar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) sobre la Llei electoral. Pensant-hi una mica vaig arribar a la mateixa conclusió de quan avui, al programa dominical de Ràdio Arenys ens qüestionaven que des de l’Ajuntament féssim tancar una sala de ball perquè no complia la normativa, deixant persones sense feina, o bé una empresa de repartiment de publicitat que no veia oportú que reguléssim les bustiades, posant en perill llocs de treball. Què vull dir amb tot això? doncs que la vida continua, i no es poden barrejar les coses ni paralitzar-ho tot, encara que haguem de posar més èmfasi en solucionar la crisi.
Llegia aquesta setmana un escrit d’en Toni Comín, també en la línia d’explicar el per què d’aquesta iniciativa en aquests moments de crisi, i entre altres arguments exposava la necessitat que aquesta crisi financera que poc a poc s’ha traduït en crisi social, no es convertís en una crisi política, amb una creixent desafecció cap al sistema polític vigent i cap a les institucions democràtiques. Segons Comín, una llei electoral adaptada a la cultura política dels ciutadans del nostre temps, pot contribuir a millorar la identificació dels ciutadans amb les seves institucions democràtiques.
La proposta que presenta CpC, i que ben aviat podrem avalar amb la nostra signatura, pretén donar més capacitat de decisió als electors, incorporant el sistema de llistes desblocades, modificant la proporcionalitat de manera que els vots comptin igual vinguin d’allà on vinguin, premiant la participació, amb la configuració d’un Parlament en un nombre de diputats en funció del percentatge de votants, i fent-la més transparent, amb la creació d’una Sindicatura Electoral.
Sense oblidar la necessitat d’encarar la crisi actual, ni les obligacions municipals, col·laborarem a que la ILP tingui l’aval suficient perquè el Parlament decideixi si tira endavant l’esperada Llei Electoral Catalana.
1 comentari:
Xavier, la proposta de CpC és bona, però no és perfecte. En termes comparats, el sistema electoral català ja és proporcional. Quant a les llistes obertes, l'experiència electoral comparada també mostra que aquest mecanisme no és infalible per solucionar la desafecció política. En conclusió, bona idea, però de difícil aplicació. Les elits polítiques canvien el sistema només quan tenen una gran majoria i se'l fan seu o quan hi ha un gran acord polític. En conclusió: no hi ha majoria ni tampoc es pretén obtenir un gran acord polític. Senzillament, perquè l'actual sistema ja va bé als partits.
Publica un comentari a l'entrada