Dóna la impressió que els nostres polítics estan a punt de descobrir la sopa d'all. Hi dediquen esforços i ens ho expliquen pas a pas perquè ho entenguem. No s'adonen que la sopa d'all ja l'hem tastat i ens agrada. Malgrat tot no els hi direm res i així quedaran contents i enganyats.
El problema dels ajuntaments no és que vulguin acaparar competències, sinó que són el cul de sac on les altres administracions hi aboquen obligacions, però no els traspassen diners. És evident que cal endreçar tot el mapa municipal i afavorir mancomunar serveis entre municipis petits. De fet els consells comarcals, al meu entendre, havien de vetllar perquè això passés, si no ser protagonistes d'aquest mancomunament.
És bo que es posi ordre, però no solucionarem el problema si no acompanyen diners a les competències. Si volen, per exemple, que la responsabilitat de prevenir qualsevol incidència contra la salut, caigui sobre els ajuntaments, els hauran de transferir els recursos necessaris perquè ho puguin fer. No n'hi ha prou d'exigir, els ajuntaments s'han de plantar.
I un dels principals problemes ha estat precisament que els ajuntaments no s'han sabut plantar. Han anat absorbint competències, no han dit mai prou, i no han rebut els diners per cobrir la despesa. Tot s'ha anat eixugant gràcies als ingressos municipals, centrats bàsicament en les llicències de la construcció. Quan aquestes s'han acabat, ha sorgit el problema.
És important que a l'hora d'elaborar aquesta llei de governs locals que ens anuncia la vicepresidenta, es tingui en compte l'experiència dels polítics que han passat per un ajuntament. Si pot ser els que han demostrat bon fer i no han provocat espectaculars endeutaments que costarà Déu i ajut eixugar-los.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada