dilluns, 18 de juny del 2007

La llista més votada a l'oposició

El diari El Punt, de diumenge, publicava una anàlisi de la composició dels consistoris, el dia anterior, i es fixava, entre altres coses, en les llistes més votades de cada municipi, i la sort que havien corregut després dels pactes.
Com sabeu, a totes les eleccions sempre es parla del mateix i es discuteix si és legal, ètic o correcte, digueu-ho com vulgueu, el fet que la llista més votada no pugui formar govern. Els maleïts pactes que permeten que els més votats no puguin governar!
Segons el diari, cent onze alcaldables catalans, que varen ser la llista més votada, s’hauran de conformar a estar a l’oposició – entre les poblacions hi ha Arenys. No és estrany doncs, que l’exalcalde d’Arenys ho mencionés més d’un cop en el seu discurs del passat dissabte, com també ho havia fet a Ràdio Arenys.
El mateix diari afegeix que el partit polític més afectat pels pactes contra les llistes més votades és ERC, que s’hi ha trobat a 37 municipis, i després el PSC, que li ha passat a 36 poblacions. A CIU, els hi ha passat en 23 ocasions, Arenys de Mar inclòs.
Estic convençut que allà on CIU ha pactat, deixant fora la llista més votada, ho hauran trobat la cosa més normal, i ho sabran justificar. El mateix que poden dir ERC, PSC i ICV d’Arenys. La conclusió és clara oi? Qui protesta és perquè vol, i els arguments es poden buscar a qualsevol lloc. En tot cas, si no ho tenim clar, convindria canviar el sistema electoral, i impedir que això pogués passar. La pregunta que ens faríem seria si el fet de deixar fora de joc els partits polítics petits, és bo i correcte.
Per altra banda, el diari també parla de la paritat resultant (70 a 30 favorable als homes, però només un 11% dels municipis tindran alcaldessa). A Arenys ja s’ha vist: tot i que les set candidatures complien escrupolosament la paritat, el resultat ha estat 13 – 4, molt lluny de la paritat que hauria d’haver estat de 10 – 7.