dijous, 27 de juliol del 2006

Sobre el Ple i el dret a participar-hi

El Ple Municipal d’ahir dimecres va seguir l’Ordre del dia de manera tranquil·la i gairebé unànime. Només es varen produir quatre abstencions –les del grup municipal del PSC- en el punt 5è (Modificació d’ordenances de Policia i Bon govern), on tothom va coincidir que calia elaborar una nova ordenança més adient a la realitat d’Arenys d’avui.
Tampoc hi va haver massa complicacions en l’apartat de precs i preguntes, on ERC no va participar-hi. El regidor no adscrit Lluís Blanchar i el regidor Benet Maimí es varen excusar.
Després del Ple es varen escoltar les preguntes que la Plataforma de suport als detinguts i lesionats de la nit de naps de 2006, varen adreçar al regidor de Seguretat Ciutadana i Sanitat, Antoni Burcet, i a l’alcalde Miquel Rubirola, tot i que, com va avançar el portaveu del govern, Zenon Tomàs, no tindrien cap resposta durant la sessió del Ple sinó que es traslladarien a l’acte convocat pel mediador del conflicte, l’advocat Ramon Verdaguer, per al dilluns 31 de juliol.
Algú pot estranyar-se de l’actitud del govern o bé dels grups de l’oposició, que no varen obrir boca, però cal conèixer la normativa que regula, entre altres coses, el funcionament del Ple Municipal. Em refereixo al Reglament Orgànic Municipal (ROM), que en el seu article 95èEls precs i preguntes – diu:

1) Finalitzada la sessió ordinària del Ple municipal, s'establirà un torn de precs i preguntes per al públic assistent sobre temes concrets d'interès municipal. Les intervencions del públic tindran una durada màxima de dos minuts d'exposició i s’hauran de presentar per escrit vint-i-quatre hores abans del Ple.
2) L'alcalde ordenarà i tancarà el torn de precs i preguntes del públic.

El govern, doncs, no està obligat a respondre, ni els altres grups municipals poden participar, sinó que és l’alcalde que ordena i tanca el torn de precs i preguntes.
Aquesta no és l’única possibilitat que la ciutadania té per intervenir al Ple Municipal. El mateix ROM, en el seu article 93è Intervencions dels ciutadans al Ple municipal – diu:

1) Quan un ciutadà desitgi intervenir davant el Ple, referent a algun punt de l'ordre del dia, en què tingui un interès legítim haurà de sol·licitar-ho a l'alcalde amb una anticipació mínima de vint-i-quatre hores de l'inici de la sessió.
2) L'alcalde ho sotmetrà a la Junta de Portaveus, que acordarà o denegarà l'autorització de la intervenció.
3) Autoritzada la intervenció, podrà exposar el seu parer per un termini màxim de cinc minuts, abans de la lectura, debat i votació de la proposta inclosa en l'ordre del dia.

Però encara hi ha una altra via, i aquesta la trobem en el Reglament de Participació Ciutadana, al capítol VIEl dret d’intervenció en els plens municipals

Article 36. Podran sol·licitar la incorporació d'una proposició en l'ordre del dia del Ple:
a) Les entitats i associacions cíviques inscrites en el registre Municipal d'Entitats...
b) Qualsevol persona o col·lectiu ciutadà que presenti 100 signatures acreditades de ciutadans i ciutadanes majors de 16 anys, d’Arenys de Mar, amb les dades personals del signats.
Article 37. Quan es donin aquestes circumstàncies, la proposició s'incorporarà a l'ordre del dia del ple ordinari més pròxim i serà tramitada d'acord amb el Reglament orgànic municipal.
Article 38. En la sol·licitud d’intervenció en el ple hi figurarà el nom de la persona que prendrà la paraula, amb un temps màxim de 15 minuts. Posteriorment, els o les portaveus dels diferents grups municipals podran sol·licitar aclariments al defensor o defensora de la proposta, qui la matisarà durant el temps màxim de 5 minuts i després es passarà al debat per part dels grups municipals i a la votació.
Article 39. Quan una proposició sigui refusada no se’n podrà presentar una altra sobre el mateix tema en un termini d'un any, excepte que es complementi amb noves dades rellevants.
Article 40. Les entitats o associacions que estiguin incloses en el Registre Municipal d’Entitats, així com aquelles persones que a títol individual que vulguin intervenir en algun punt de l’ordre del dia, hauran de sol·licitar-ho per escrit al president o presidenta de la corporació, almenys 24 hores abans del ple. A l'escrit haurà de figurar-hi el nom de la persona que farà l'exposició i el punt o punts sobre els quals intervindrà.

Em sap greu haver-me allargat tant, però crec que valia la pena fer memòria d'algunes de les possibilitats que la ciutadania té per intervenir en l’activitat municipal del nostre poble.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Your are Excellent. And so is your site! Keep up the good work. Bookmarked.
»