dissabte, 14 de març del 2015

Per què ignoren la tendència a l'alça de la CUP?

Llegint els comentaris, i sobretot els titulars, arran de les enquestes sobre tendències de vot i resultats, arribo a la conclusió que, o bé hi ha mala fe o algú s'equivoca quan deslliga el creixement de la CUP i el descens de la suma CIU-ERC.
D'on vénen els nous vots a la CUP? M'atreveixo a dir que no només procedeixen d'antics votants d'ICV, sinó que també sumen els desensisats d'ERC i fins i tot de CIU. La solució la tindrem el dia 27 de setembre, si es confirma la convocatòria, perquè serà llavors quan veurem si els partits que defensen la independència de Catalunya obtenen la majoria absoluta al Parlament. Parlar només de CIU i ERC com a independentistes és un error, i això es pot veure en alguns diaris d'avui.
Si creiem que Podemos entrarà amb força al Parlament català gràcies al previsible descens d'ICV, no podem dir que el creixement de la CUP només és a costa d'ICV. D'algun altre lloc han de venir els vots. Per altra banda, el possible fracàs de CIU, en bona part per la fractura entre els dos partits de la federació, no significa necessàriament un fracàs de les tesis independentistes ja que a la CUP, molt més independentista, si més no històricament, les enquestes li donen també un creixement important. 
Si el meu raonament és erroni, on van a parar els vots que es resten a la suma CIU-ERC? Algú pensa que se'n beneficien C's o Podemos? Jo crec que aquests partits s'alimenten bàsicament del retrocés de PP i PSC, amb la qual cosa l'equilibri entre independentistes i unionistes al Parlament català es manté més o menys igual. Les següents qüestions a resoldre són: És aquesta la realitat del país? Si és així, queda justificat un procés constituent per a la independència de Catalunya?