dijous, 27 d’octubre del 2005

Ple Municipal d'Arenys

Acabat el Ple d’aquest dimecres, un regidor em comentava que la sortida de Lluís Blanchar de l’equip de govern, si més no havia ajudat a millorar el clima i les actituds de la resta de regidors en els plens municipals. Més d’una vegada he criticat les formes i també actituds que prenien molts regidors i regidores quan escoltaven als seus adversaris polítics. També els comentaris o les respostes fora de to. Ahir el vespre vaig sortir content del Ple, per la manera de fer i de parlar dels nostres representants polítics. Fins i tot el regidor Stanis Fors (abans Garcia) va dissimular moltíssim el seguiment que feia del partit de futbol del Barça, en conxorxa amb els tècnics de Ràdio Arenys.
Del conjunt de punts tractats n’hi ha un que normalment passa desapercebut però que jo voldria comentar. Es tracta del primer punt de l’Ordre del Dia: “Aprovació de l’acta de la sessió anterior”. Normalment s’aprova per unanimitat però ahir el regidor no adscrit hi va votar en contra perquè no s’havia inclòs literalment la seva intervenció del Ple anterior, tot i que havia demanat utilitzar l’enregistrament que fa Ràdio Arenys, per a la seva transcripció. L’Alcalde va donar la paraula al Secretari perquè justifiqués l’omissió. Per més legal que sigui, a mi mai m’ha agradat que les formes impedeixin accions totalment lògiques i coherents. Quan assisteixes al Ple Municipal avui dia, tens la impressió que no ha canviat res dels plens de fa quaranta anys, amb excepció de la seva retransmissió en directe per Ràdio Arenys. Algú s’imagina que tots els ajuntaments funcionessin de la mateixa manera? i el Parlament Català? i les Corts o el Senat espanyols? És qüestió del senyor Secretari? de l’Alcalde? del conjunt de regidors? Crec que entre tots s’ho haurien de fer mirar i adonar-se que ja hem arribat al segle XXI.
En la modificació de crèdit considero que cada partit va fer el paper que li tocava jugar. L’oposició criticant la destinació del deute eixugat per la Generalitat de Catalunya, pel servei de dipòsit de detinguts, i l’equip de govern justificant que no es dediqui a millorar els equipaments esportius, com s’havia promès, atesa la important disminució de l’import rebut finalment.
La creació del Consell Municipal d’Urbanisme i Medi Ambient és un pas endavant en la política participativa del nostre Ajuntament. Serà el segon consell de participació que es creï, després del Consell Municipal de Comerç, Consum i Turisme, encara que no n’hi hagi cap de constituït.
No hi va haver problemes amb l’aprovació inicial del projecte tècnic de les obres de la xarxa de clavegueram de la Platja Cassà – Riera. Davant la petició del grup socialista d’aprofitar l’obertura de les rases per incloure un tub per una posterior instal·lació de la fibra òptica, l’Alcalde els va demanar ajuda en el moment de l’aprovació del Pressupost de 2006, per dedicar-hi els diners necessaris atès que en aquests moments la partida pressupostària és insuficient.
El cinquè punt va ser aprovat per 15 vots a favor i dos en contra (ICV i regidor no adscrit). Es tractava de deixar sense efecte l’aprovació inicial de la modificació del Pla General d’Ordenació en el sector del P18 El Canadell i la Torre dels Encantats. En aquella ocasió es proposava eliminar la zona verda del Canadell i requalificar la zona de la Torre dels Encantats, de no urbanitzable, a urbana per equipaments i zona verda. Tots aquests canvis eren conseqüència dels convenis signats entre Ajuntament, propietaris de la Torre i promotor urbanístic, a qui li cedien 14 parcel·les del Canadell a canvi de la cessió a l’Ajuntament, de la Torre i el seu conjunt arqueològic, a comprar als actuals propietaris. Una operació que en aquests moments no és factible per l’entrada en vigor de la nova Llei del Pla Director Costaner. La intervenció de l’Alcalde va ser especialment llarga i minuciosa i tothom va recriminar a l’equip de govern la seva actitud contrària, fins fa pocs mesos, a l’adquisició de la Torre per part de l’Ajuntament. La idea de l’equip de govern passava per declarar-ho espai públic de titularitat supramunicipal. L’oposició va demanar però que el tema no quedés aturat i que es treballés per aconseguir l’adquisició de la Torre dels Encantats. En aquest punt vull fer notar la intel·ligència del nostre Alcalde, que va canviar el sistema d’intervencions dels diferents portaveus, a la seva conveniència, i quan Joaquim Doy va dubtar si li toca respondre o no, l’Alcalde va dissimular d’una manera molt elegant. Necessitava nou vots i no li convenia deixar de respondre les dues primeres intervencions, que serien les més polèmiques, amb el risc de no poder convèncer a ERC i PSC que hi votessin a favor.
La moció sobre l’aprovació del Nou Estatut va tenir el resultat previsible: 16 vots favorables i 1 en contra, el de la regidora del Partit Popular. Vàrem haver d’escoltar la lectura d’un llarg escrit, de Rosa Zaragoza, que justificava el seu vot en contra, un fet legítim però criticable en tot cas per algunes consideracions i comentaris que sobraven, un dels quals va motivar la rèplica del representant del grup socialista Santiago Fontbona. La regidora del PP (que governa pel pacte municipal amb CIU), va referir-se al cap del govern espanyol, per dues vegades, com a “President per accident”. També va dir una frase que no vaig acabar d’entendre “nosaltres el PP no volem ser la nota discordant”. La veritat és que no sé què entén per nota discordant, quan és l’única formació política que hi va votar en contra (?).
Durant el Ple hi va haver altres frases que vaig retenir. La primera la va dir l’Alcalde en resposta a la intervenció del representant d’ICV, Ramon Puigvert: “Nosaltres gestionem i vostès decideixen”. Més tard Santi Fontbona li va recriminar, a la qual cosa l’Alcalde va sortir per la tangent, que sap fer molt bé i aquí va quedar.
Joaquim Doy, en representació del grup municipal d’ERC, també va dir una frase que he retingut. “Possiblement la població no ens haurà entès de res”. La deia en la discussió sobre el Canadell i la Torre dels Encantats, pel fet que s’estés retransmetent per ràdio. No crec que dubtés de la nostra capacitat per entendre’ls sinó potser pensava que els polítics compliquen les coses més simples.
Per tràmit d’urgència, dues mocions: a favor de l’alliberament de Lluís M. Xirinacs i de suport als pescadors d’Arenys que estan en vaga. La primera moció va rebre 7 vots favorable (ICV, ERC, Regidor no adscrit i 2 vots de CIU) i 10 abstencions (PSC, PP i 5 vots de CIU). La segona moció va obtenir el vot favorable de tots els regidors i regidores.
El setè punt de l’ordre del dia: 3 preguntes, una compartida per ICV i PSC, demanant informació sobre la instal·lació a Arenys de repetidors per a la televisió digital terrestre, i dues del mateix PSC: sol·licitant informació de l’estat de l’estudi sobre el Pla d’Acció Cultural, i de la redacció del Pla especial del Nucli Antic, respectivament.
Les respostes varen ser molt concretes: Arenys instal·larà ben aviat un repetidor de televisió a la banda de ponent, per eliminar els punts foscos que existeixen. L’estudi cultural es tindrà durant la primera quinzena de novembre. La memòria i propostes del Pla especial del Nucli Antic ja s’han redactat i a la primera reunió del PEPPA (primer dimecres de cada mes) es farà el comunicat.
Al final hi va haver una pregunta del grup Arenys Sostenible, en relació a l’adquisició de la zona de la Torre dels Encantats, que l’Alcalde va considerar que havia quedat contestada en el moment de tractar aquest tema en el Ple.
Per acabar deixeu-me insistir en el canvi d’actituds de tots els regidors i regidores, que facilita la compressió per part dels arenyencs, i dos apunts més: ara l’equip de govern ja no podrà dir que l’oposició fa conxorxa per fer-li perdre totes les propostes, ja que s’ha demostrat que no són homogenis sinó que tenen divergències importants. I la segona: Si us plau, si cal modificar l’article 58 del Reglament Orgànic Municipal (ROM), modifiqueu-lo perquè estem farts de sentir a dir que voldrien incorporar el regidor no adscrit, a les comissions sectorials però… l’article 58 no ens ho permet!!!!. Tot i així m’agradaria que es rellegís l’esmentat article perquè hi ha dues coses que no m’encaixen: “2) L’acord de creació d’un consell sectorial haurà de determinar la seva composició… Els partits polítics amb representació municipal hauran de tenir com a mínim un representant en cadascun dels consells sectorials. Aquest nomenament no ha de recaure necessàriament en un regidor…”. Que algú m’ho expliqui perquè enlloc veig que digui que els regidors no adscrits no puguin formar-ne part i en canvi sí que veig que en el moment de la creació del consell s’ha de determinar la seva composició. Un fet que no va tenir lloc al Ple d’aquest divendres.