dijous, 20 de juny del 2013

Cal reformar l'Administració, però amb intel·ligència

Sóc un ferm defensor de la reforma de l'Administració, però al mateix temps desconfio de que s'arribi a fer bé, amb criteris reals d'eficiència econòmica i no per qüestions polítiques de qui controla què.
Partir de la premissa que els ajuntaments són tots uns mals gestors i que han de perdre competències, és un error. Això no treu que no n'hi hagi que han gestionat malament els recursos públics, que n'hi ha, i que no es faci necessari estudiar quina és l'administració que més bé pot fer cada servei i es potenciï mancumonar serveis entre diferents municipis veïns. Cal, però tenir molt present que hi ha uns serveis bàsics que només poden funcionar per proximitat als usuaris. Pretendre centralitzar a la desesperada segons quines competències pot ser un error majúscul.
Sovint ens hem queixat que els polítics que governen l'Estat o la Generalitat, els manca experiència municipal. També ens hem trobat que, alguns, tot i haver-la tingut, se n'han oblidat molt fàcilment. El dia a dia d'un alcalde, sobretot de poblacions mitjanes o petites, passa per un contacte constant amb la realitat del carrer, amb les necessitats que expressa la ciutadania, i al mateix temps es troba amb molts murs d'administracions supramunicipals, que són infranquejables.
La visió que es pot tenir des d'un ajuntament no és la mateixa que es té des d'una altra administració menys propera a les persones. Això, però no treu que no s'hagi de reformar molts aspectes actuals dels ajuntaments, que han acumulat vicis i s'han convertit en una maquinària feixuga i a vegades fins i tot obsoleta. Tindrem ocasió de parlar-ne, però no m'agradaria que es complissin els meus pressentiments gens positius.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada