Diu Cospedal que si tots aquests moviments socials es creuen representatius, que es presentin a les eleccions, i té raó. La té si ens limitem a tenir en compte el model vigent de democràcia representativa, on els partits polítics són els grans protagonistes, amb un sistema electoral com el que tenim. El problema ve quan posem en dubte la legitimitat de la representativitat dels partits polítics de qui dubtem del seu funcionament democràtic intern.
Ens hem arribat a creure que votant tot queda justificat i legitimat. Hem de començar a entendre que una cosa és la legalitat i una altra la legitimitat. Els catalans ho podem entendre més fàcilment si ens fixem què ens permet la Constitució espanyola i per tant és legal, i allò que no ens permet, i per tant és il·legal, però pot ser legítim: el dret a decidir, per exemple.
La gent que milita en un partit polític posa en dubte, a vegades, la representativitat de la junta d'una associació de veïns, que ha estat votada per tots els seus socis. Per altra banda no accepta que dels dirigents polítics se'ls pugui discutir la seva representativitat. No pretenc posar en el mateix sac uns i altres, perquè hi ha els seus matisos i diferències, però sí que és bo analitzar què vol dir que una persona hagi estat votada.
Si jo voto un partit polític s'ha d'entendre que ho faig perquè m'agrada com pensen i conec què faran si tenen la possibilitat de governar. Si és així i executen el seu programa polític podré afirmar que em sento representat, però si resulta que no fan allò que varen dir que farien, continuen sent els meus representants? En aquest cas, no m'haurien de tornar a demanar si vull que em continuïn representant? No ho haurien de posar a votació?
És per això que ens equivoquem quan ho supeditem tot a les eleccions. Una persona escollida no té legitimitat per fer tot allò que vulgui. Si defenséssim aquesta teoria, resultaria que estaríem legitimant les actuacions dels polítics corruptes, i això crec que tots estem d'acord que no és correcte. Una persona és escollida en funció d'un programa i unes promeses electorals, sempre sota el respecte a les lleis. Qui es corromp, deixa de ser un representant legítim.
Si tu has votat Mas en les darreres eleccions, és perquè estaves d'acord amb el seu programa i volies avançar en el camí cap al dret a decidir el futur de Catalunya. Si Mas es tirés enrere continuaria sent el teu representant? Oi que no et sentiries representat? Doncs aquí rau la importància de no confondre els termes i de treballar per aconseguir un model més representatiu, en què puguis renovar el teu contracte amb l'escollit, d'acord amb les circumstàncies, i sempre amb la veritat per davant. Per això sempre defenso la transparència, com a única arma per conèixer si el polític actua tal com li correspon i va prometre. Un altre dia parlarem de a qui representa una junta d'una associació de veïns. Als veïns? als socis de l'entitat? Ho té tothom clar?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada