dimecres, 24 d’agost del 2011

La lliçó dels milionaris

Mira si ho estem fent bé, que la gent reclama que els hi augmentin els impostos. Sempre s'havia dit que una de les diferències entre una administració de dretes i una d'esquerra era en l'aplicació dels impostos. Un govern d'esquerres s'entén que incrementarà els impostos, perquè creu en una administració potent que redistribueix la riquesa, i ho fa d'una manera progressiva, és a dir, a qui més ingressos té, li grava una quota superior, per ajudar a que el salt entre rics i pobres sigui el menor possible.
Ja ho he dit més d'una vegada que la política del PSOE ha estat molt poc atrevida. L'entorn no li ha posat fàcil i l'estat del benestar no ajudava a que s'apliquessin fórmules progressistes. Tots plegats ens crèiem que tothom vivia bé i no calia preocupar-se de res.
Les mesures fiscals preses pel govern d'esquerres eren contradictòries al principi que esmentava abans. El govern va augmentar un impost indirecte, com és l'IVA, que grava a tothom sigui quina sigui la seva renda, i va eliminar l'impost de successions, que si algú beneficiava era qui tenia què deixar als seus fills i parents.
No pas a Espanya, sinó als EUA i a França, ha sorgit uns milionaris que demanen al seu respectiu govern, que els incrementin els impostos, per beneficiar el país i ajudar a sortir més ràpidament de la crisi. Potser seria bo que, encara que a Espanya no hi hagi aquesta reclamació, el govern de l'estat en prengués nota i modifiqués l'impost sobre la renda de les persones amb un nivell alt d'ingressos. Si qui més bastonades rep en aquesta crisi és el col·lectiu de rendes més baixes, d'alguna manera contribuirien a plasmar el model del govern que representen, i obtindrien uns recursos que bona falta fan.
La premsa aquests dies va de bòlit amb informacions i rumors sobre canvis legislatius fiscals. Jo demanaria que no s'improvisessin els canvis normatius, sinó que s'estudiés què és el més aconsellable i, en tot cas, es tingués en compte qui pot haver votat una opció d'esquerres i progressista, i els motius que els va fer prendre aquesta opció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada