dissabte, 9 de febrer del 2008

Per què un procés participatiu?

Si realment volem fer alguna cosa més que anar a votar cada quatre anys les persones que considerem i volem que ens representin, cal trobar la manera de fer arribar els nostres suggeriments, les nostres propostes, les nostres idees als governants escollits, i la millor manera és a través d’una estructura que ens faciliti l’accés i ens doni veu davant les institucions. Aquesta estructura l’hem de construir entre tots, de manera que sense necessitat d’inventar res, aconseguim dissenyar el que més s’ajusti a les nostres necessitats i satisfaci millor els nostres objectius.
Per què, doncs, un procés participatiu? La pregunta té dues respostes que es complementen, i totes dues importants; per una banda iniciem un projecte participatiu en fase de prova pilot, a través del qual aprendrem com bellugar-nos-hi, com aprendre tota la tècnica i també la pràctica deliberativa, que massa sovint ha quedat substituïda únicament per l’exercici del vot, però al mateix temps aprofitarem l’avinentesa per decidir en què volem gastar-nos 175.000 euros del pressupost d’inversions del 2008.
Són molts diners? No, no són molts diners, però per primera vegada podrem decidir directament, sense intermediaris, quins projectes de petit format prioritzem. No estarem discutint les grans obres que hi ha pendents, algunes d’elles ja iniciades o en fase de concurs, sinó que parlarem d’aquelles petites obres que es fan necessàries si volem un Arenys més endreçat, uns carrers més accessibles i menys perillosos, unes platges amb més serveis i més atractives.
La regidoria de Participació Ciutadana ha encarregat el Pla Director de Participació d’Arenys de Mar, que es durà a terme els anys 2008 i 2009, amb el concurs de la Universitat Autònoma de Barcelona i el suport de la Diputació de Barcelona. Paral·lelament, però, el govern municipal ha posat en marxa el procés participatiu del Pressupost 2008, amb la intenció que tingui continuïtat, a partir del model que als voltants del mes de maig arribem a consensuar amb el suport de la Comissió de seguiment.
La Comissió de seguiment? Sí, aquesta comissió es va constituir a mitjans del mes de novembre i va tenir la primera reunió el 29 de novembre. La comissió la formen representants de les entitats que configuren la coordinadora d’entitats, on hi són representades les associacions de veïns, ampes, entitats culturals i socials, que des de fa gairebé un any funciona a Arenys, i que tracta de temes de vila: transport públic, mercat, connexió entre els dos Arenys... També formen part de la Comissió de seguiment, representants de les entitats que compten amb un nombre important de socis: Ateneu, Esplai de la gent gran, Seràfics, L’Esperança... i persones a títol individual.
La Comissió de seguiment, en les dues sessions de treball realitzades, ha consensuat un model participatiu per aquest primer any, que va ser presentat a totes les entitats i a tots els arenyencs i arenyenques el dijous 17 de gener al Calisay. Un procés participatiu que durarà de tres a quatre mesos, i que consistirà en prioritzar actuacions municipals que necessiten inversió.
L’èxit del projecte dependrà de la capacitat del govern per animar els vilatans a participar-hi, i de la voluntat d’aquests a implicar-se en la vida política d’Arenys, més enllà del dia de les eleccions. Ens equivocaríem si una vegada passades les eleccions ens dediquéssim només a fer gestió i oblidéssim la necessària pedagogia que cal emprar. No seríem coherents amb els missatges electorals de transparència i participació si no obríssim els canals perquè els vilatans coneguin la mecànica administrativa, en participin i facin aportacions.
Tampoc no s’estaria a l’alçada que és de desitjar, si el nostre nivell d’exigència vers els polítics no anés acompanyada d’un cert grau de complicitat i implicació en la gestió pública, a partir de les nostres aportacions, la nostra participació al processos que s’endeguin des del govern municipal.
La proposta participativa té la voluntat d’acostar la decisió política a nivell del vilatà; explicar-li què és el Pressupost, de què està compost i com es determina, i finalment familiaritzar els arenyencs en els processos participatius, perquè es deixi de veure la gestió de l’Ajuntament, com alguna cosa que no ens afecta. És per això que des del dia 18 de gener fins al 20 de febrer tenim l’oportunitat de proposar aquelles petites obres que creiem que Arenys necessita i que a vegades passen desapercebudes i només veu el veí o el vilatà que passa per allà. Participem en el procés i després ja valorarem en què cal millorar-lo i donar-li forma perquè al final la pràctica participativa esdevingui la manera de gestionar el municipi d’Arenys de Mar.

Article publicat a la revista L'Ametlla d'Arenys de Mar, del mes de febrer

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada