dijous, 14 de febrer del 2008

Agenda de manifestacions

Avui volia parlar de manifestacions i vagues, doncs aquests dies estan de moda i n'hi ha per a tots els gustos. Si no me'n deixo cap, estaríem parlant de mestres, metges, conductors d'autobusos, metro i treballadors de RTVE. Cada col·lectiu té els seus arguments per manifestar-se i convocar vaga: un esborrany de llei d'Educació que no agrada; massa pacients per metge; dos dies de festa la setmana...
Quina repercussió tenen? com són valorats per la gent? qui pot fer vaga?
Tots haurem sentit més d'una vegada, exclamacions del tipus: quina culpa tenim nosaltres? per què ens deixen sense transport públic o escola als nostres fills?
Aquesta és una discussió que per anys que passin, s'anirà repetint sense que ningú tingui una resposta que convenci a tothom. Quin sentit tindria fer vaga, si no afectes a ningú? És precisament la força dels efectes de l'acció, el que justifica i mou a prendre la decisió de convocar vaga.
S'ha de pressuposar que quan algun col·lectiu es manifesta i convoca una vaga, és per a fi de bé, i després de molts intents fallits de diàleg entre dues parts. S'entén com un darrer recurs, davant la impossibilitat de posar-se d'acord els interlocutors, i com a mesura de força. Es tracta, però de contraposar els drets del vaguista amb els de l'usuari del servei, l'afectat? El dret de vaga està reconegut, i ningú mínimament demòcrata negaria aquest dret, però a tothom, quan en queda afectat, li costa acceptar aquest dret, encara que es dissimuli més o menys bé.
Les manifestacions i les vagues no agraden als governants, perquè d'alguna manera se'n veuen afectats, ja sigui perquè són una part en litigi, o per no tenir armes ni capacitat per intercedir. A les vagues que aquests dies s'han convocat, l'administració pública hi té un paper important, i a les portes d'unes eleccions generals, amb un futur incert i prou important per tenir-lo en compte, un pòquer de vagues no és una bona jugada.
Haurem de seguir de prop la llei d'educació que s'està treballant, per comprovar si realment es tracta d'una llei que privatitza l'ensenyament, i això de les mans d'un govern d'esquerres; si el sistema sanitari català és capaç de reduir el nombre de pacients per metge i augmentar els minuts de visita; si els treballadors dels autobusos de Barcelona aconseguiran dos dies de festa a la setmana. El més important de tot, però, serà assabentar-nos de tot i poder jutjar personalment, no pel que es diu sinó pel que està escrit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada