dilluns, 4 d’agost del 2014

Ara competència deslleial als restauradors?

A què podem anomenar competència deslleial? 
Darrerament ho sentim a dir molt sovint gràcies a l'ús de les noves tecnologies que no agrada a taxistes, bed $ breakfast, i ara a restauradors. Podem considerar que tot és competència deslleial?
Al marge del fet que la situació d'avui no és la mateixa que la d'uns quants anys enrere i que, per exemple, la premsa tradicional ha hagut d'entrar al món de les xarxes socials per evitar quedar desfasada, no sempre podem parlar de competència deslleial quan no hi ha un negoci encobert.
De ben segur que s'ha de vetllar que tothom tingui els mateixos drets i deures, i que si un negoci té l'obligació de pagar uns impostos per l'activitat, és just que tothom que desenvolupi aquesta activitat pagui el mateix. Hi ha, però situacions en què l'activitat no busca uns ingressos econòmics, sinó que espera obtenir uns altres rèdits, com pot ser el contacte amb persones d'altres països.
Fa molts anys que famílies del nostre país intercanvia els seus pisos o apartaments de segona residència amb famílies d'altres països per poder conèixer i viure experiències a l'estranger. Això s'ha fet molt abans que tinguéssim internet. És això competència deslleial?
Hi ha famílies que volen acollir persones d'altres països per compartir un cap de setmana o fins i tot un curs, sense esperar cap compensació econòmica, sinó poder conèixer persones d'altres països i aprendre la seva llengua. És això competència deslleial?
Avui a les notícies sortia la moda de famílies que conviden a estrangers a sopar a casa seva. Si la finalitat no són els guanys econòmics, ho podem considerar competència deslleial als restauradors? És cert que aquestes persones no aniran a menjar al seu restaurant, però si no es persegueix obtenir uns ingressos a canvi del sopar, entenc que resulta dubtós considerar que competeixen amb els restauradors.
És bo que siguem cauts a l'hora de denunciar segons quines accions i saber diferenciar entre allò que persegueix un negoci encobert i el que busca enriquir-se culturalment i socialment. Recordo que ja fa molts anys vaig poder veure com als voltants de Brussel·les hi havia cotxes aparcats. Allà es reunien persones que es dirigien a treballar des de diferents indrets a la capital i que a partir d'allà compartien cotxe per evitar els grans col·lapses de l'entrada a la ciutat. Podem considerar-ho competència deslleial al taxistes? 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada