Es respectaran els municipis, però se'ls trauran competències. Això és la notícia que ha aparegut de boca del director general d'Administració local, Joan Cañada. Ningú s'oblida de l'estudi que va fer anys enrere Miquel Roca Junyent, en què aconsellava la supressió de petits municipis. Tothom se li va tirar al damunt, perquè ningú acceptava que el seu municipi desaparegués. És per això que sempre que es parla de millorar l'eficiència de l'administració local, es parteixi de la idea que els municipis no es toquen.
Esclar que les paraules del director general s'haurien de matisar, perquè el problema no està en les competències dels municipis, ja que normalment desenvolupen tasques sense tenir-ne competència, sinó en el finançament local. Sí que és veritat que s'ha de millorar l'eficiència econòmica, i això passa per mancomunar serveis.
No és el mateix dir que trauran competències als municipis, que potenciar la col·laboració dels pobles veïns per compartir serveis. Segurament hi ha serveis que es podrien considerar superflus, però n'hi ha una bona colla que difícilment es poden suprimir, i en canvi l'administració que en té la competència, no els ofereix. Estaria bé analitzar a fons la realitat dels municipis i dels seus ajuntaments; les necessitats dels vilatans i els seus drets, i la capacitat de resposta de l'administració, i procurar dissenyar un marc competencial idoni.
Mancomunar serveis no és fàcil, si no hi ha bona voluntat per part dels municipis que els han de compartir, però és un senyal de responsabilitat política que hem d'exigir als nostres representants a les institucions. Confio que des de la Generalitat es faci un bon treball de suport i disseny de les necessitats del món local i la manera de satisfer-les, sobretot ara que la crisi econòmica ha impactat d'una manera especial els nostres ajuntaments. Els problemes amb el finançament dels municipis, però, no es poden deixar de banda, i s'han de tractar i resoldre d'una vegada per totes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada