diumenge, 4 de març del 2007

La Llei de Dependència a debat

El divendres 2 de març ens vàrem reunir el Grup de Debat i Tertúlia d’Arenys de Mar per parlar de la Llei de Dependència, que va entrar en vigor el dia 1 de gener d'enguany. La presentació i explicació del contingut de la Llei, va anar a càrrec de l'Enric Agustí.

L'Enric va presentar la llei com el quart pilar de l'Estat del Benestar, junt amb la Sanitat, l'Educació i les pensions. Va qualificar la llei de molt important, però també va dir que tot just s'estava desplegant i que encara hi ha molts interrogants a respondre. Segons el ministre Caldera, s'ha marcat un període de 3 anys perquè estigui plenament vigent i cobreixi la totalitat de persones dependents. Els estudis diuen que a Catalunya hi ha unes 30.000 persones amb un nivell alt de dependència.
A grosso modo la llei preveu que l'Estat es faci càrrec de les persones dependents, però no en un 100% sinó en funció de les rendes i grau de dependència de cada persona. Es tracta doncs d'un sistema de copagament, però universal.
Sense entrar en detalls, va comentar que hi ha diferents eines o tipus d'actuació: teleassistència, ajut a domicili, centres de dia especialitzats... per a totes les persones dependents, enteses com aquelles afectades per malalties cròniques, és a dir, que sempre generaran a pitjor. Per poder-ne gaudir s'haurà de fer una sol·licitud i respondre, des de casa, a un qüestionari que determinarà el grau de dependència i també el percentatge de pagament per part de l'Estat. La valoració la farà l'administració de l'Estat, en unes comissions integrades per metges, infermeres, treballadors familiars i treballadors socials.
Els recursos de l'Estat determinaran el nivell de dependència a partir del qual es realitzarà l'aportació econòmica, tenint en compte l'objectiu dels 3 anys per desenvolupar-ho completament. Els serveis que s'oferiran aniran a càrrec de l'empresa privada, amb un seguiment de l'administració pública que seran, probablement, els ajuntaments.
La llei ha generat problemes, sobretot a nivell d'invasió de competències de les autonomies. Tot i que Catalunya va decidir no presentar cap recurs al Constitucional, hi ha alguna comunitat autònoma que ja ho ha fet. També el col·lectiu de familiars de malalts mentals, s'ha manifestat contra la llei, perquè consideren que no se'ls valora suficientment.
Per acabar, l'Enric va insistir que el desenvolupament de la llei es fa paral·lelament a la posada en marxa dels protocols a seguir, i que s'haurà d'anar veient com funcionen. El primer que caldrà fer seran cursos de formació per valoradors del grau de dependència.
A la trobada varen sortir diferents temes, relacionats amb l'actualitat arenyenca, i no hi podien faltar comentaris i preguntes sobre les eleccions de maig, aprofitant que hi havia algun membre que forma part d'una possible candidatura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada